De sărbători fără alergii

Moderator:educatie-alergii

educatie-alergii
De sărbători fără alergii

Mesaj de educatie-alergii » Lun Noi 26, 2018 6:48 pm

De-a lungul timpului am trecut prin foarte multe stări, disperare, tristete, neputință, oboseală, resemnare….toate aceste sentimente se acutizau în preajma sărbatorilor, a vacanțelor, momentelor în care, în trecut, petreceam cu prietenii, cu familia, fără nici un fel de griji.
De când cu diagnosticul de alergie severă la lactate, alergie și la urme ale acestora, cu risc de anafilaxie, universul meu a suferit o resetare.

Am fost nevoită să regândesc totul.
De ce? Pentru că, spre exemplu, în vacanțe nu puteam pleca cu inima împăcată, dacă nu simțeam că dețin controlul asupra tuturor alimentelor pe care fiica mea urma să le mănânce și asupra locurilor în care ajungeam.

Drept urmare, pentru prima oara cand am plecat cu ea din țară, am decis să mergem în vizită la niște prieteni, și nu la hotel. Am stat în casa lor, și am preluat conducerea bucătăriei pe toata perioada șederii noastre acolo. Totul a fost foarte bine, ceea ce nu am prevazut (o scăpare de altfel) a fost că prietena mea, avea fetița încă mică și consuma încă lapte cu biberonul. Toată casa, exceptând bucătaria, era plină de urme de lactate…..

Fiica mea a avut o erupție în jurul gurii care a durat 2 săptămâni, la cateva zile dupa ce am ajuns acolo, și aproape o săptămână și jumătate după ce ne-am întors. Unii pot spune că nu e nici o problemă dacă apar câteva bubițe….dar expunerea la alergen poate duce la situații grave.
Era in perioada lui Moș Nicolae.
De atunci, am hotărât, ca toate sarbatorile să le facem acasă, într-un mediu cât mai controlat, am învățat să fac rețete de mâncare fără alergeni, acolo unde nu am știut am întrebat sau am adaptat rețete clasice.

Pentru mine ca gazdă, este obositor, dar când pun în balanță siguranța copilului și starea de bine din casă, orice urma de oboseală devine suportabilă.

Așa am învățat cum cozonacul este foarte bun și fără lapte și unt de proveniență animală, am învățat ca sărmaluțele merg și fără smântănă, cum biscuiții ies foarte buni cu unt vegetal sau untură de porc, cum poți face minuni în bucătărie fără lactate.

Totul ține de cât de mult îți dorești și poți să renunți la vechile deprinderi.

Mai jos sunt câteva link-uri din care eu m-am inspirat, vi le las si vouă cu același scop.

Să aveți sărbatori liniștite și fericite.